Nyhetsarkiv
Här hittar du alla nyheter och pressmeddelanden som Golvbranschen, GBR publicerat.
-
Anmäl dig nu: kurs i KMA, kvalitet, miljö och arbetsmiljö, 22-23 oktober
KMA-kursen är en grundutbildning inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Teori blandas med praktiska övningar i upprättandet av de dokument som krävs av ett auktoriserat företag. Kursen hålls 22-23 oktober på GBRs kansli, Folkungagatan i Stockholm.
Anmälan:
Läs mer och anmäl dig härDu kan även anmäla dig genom info@golvbranschen.se eller genom att ringa oss på 08-702 30 90. Om du mejlar in din anmälan; ange deltagarens namn, telefonnummer och företagsnamn.
-
Uppdaterade lim- och golvavjämningsrekommendationer
Aktuella branschrekommendationer för limning av golvmaterial på olika underlag respektive avjämningsmassa för beläggningar på olika typer av undergolv sammanställs kontinuerligt av Golvbranschen, GBR. Limrekommendationerna uppdaterades i juni och avjämningsrekommendationerna i augusti. Riktlinjerna är utformade för att hjälpa dig säkerställa låga emissioner och god vidhäftning, vilket bidrar till en hållbar och pålitlig golvkonstruktion.
Limrekommendationer hittar du här: https://www.golvbranschen.se/rad-riktlinjer/limrekommendationer/
Rekommendationer för golvavjämning hittar du här: https://www.golvbranschen.se/rad-riktlinjer/rekommendationer-for-golvavjamning/
-
Anmäl dig till GBRs kurs i Keramikteknik 4 september i Mariestad
Onsdag 4 september ger Golvbranschen GBR en kurs för keramiska beläggningar i torra utrymmen. (Inte att förväxla med GVKs kurser som behandlar läggning av material i våtrum!)
Kursen vänder sig i första hand till arbetsledare och montörer och behandlar läggning/sättning av keramiska material i torra utrymmen utifrån både ett material- och ett läggningsperspektiv.
Kursen är öppen för alla företag anslutna till Golvbranschen GBR och för Auktoriserat Golvföretag är den obligatorisk.
Mer information och anmälan; 2024-09-04 | Golvbranschen
-
GBR är tillbaka!
Har ni också haft en fin semester? Det har vi, och nu är vi på plats igen för att kunna hjälpa till med alla era frågor och funderingar.
De vanligaste frågorna vi får har vi samlat här.
Vid lite ovanligare frågor hänvisar vi till 08-702 30 90 alt. info@golvbranschen.se
Ha en fortsatt fin sommar, så hörs vi! 😊 -
Allvarlig kritik mot miljöbedömningsföretagen
Miljöbedömningsföretagen får hård kritik i senaste Byggindustrin för inkonsekventa och felaktiga bedömningar. Två stora system pekas ut, och golvbranschen efterfrågar transparenta och vetenskapligt baserade bedömningar.
-
Nytt blod i Golvbranschen
Efter årets stämma i Golvbranschen, GBR, som hölls i förra veckan, har flera av branschorganisationens styrelser fått nya ledamöter. Ordförandena i respektive styrelser fick dock förnyat förtroende och det betyder att följande personer omvaldes;
Ordförande Golvbranschen, GBR: Lars Melin, Golv & Vägg i Mora AB
Ordförande Golventreprenadföretagens Förening, GFF: Per Andersson, Ljungby Golv AB
Ordförande Golvleverantörernas Förening, GLF: Björn Törnquist, Welin & Co AB. -
Golvet i siffror 2023
Förra året blev ett år som inte liknar något annat. Golvförsäljningen minskade med nära 19 procent visar Golvbranschens GBRs statistik. Inte sedan mätningarna startade 1971 har man sett en sådan dramatisk nedgång.
-
Hög tid att sätta stopp för miljömärkningsinflationen
Tidningen Byggindustrin har i en serie artiklar granskat hur miljömärkningar fungerar för byggmaterial. I artiklarna framkommer stark kritik mot främst SundaHus som pressar branschen på mer pengar för att behålla märkningen. Golvbranschen GBR vill att beställare slutar se ett värde i många miljömärkningar.
-
Ny arbetsgrupp för limfrågor
Golvbranschen lanserar nu en arbetsgrupp för den högaktuella frågan om lim. GAL, Golvbranschens arbetsgrupp för limfrågor, blir en brygga mellan golvavjämningsgruppen GAGG och de arbetsgrupper som hanterar ytmaterial.
-
Yrkes-SM 2024
Nu har vinnarna i Yrkes-SM korats för 2024. I kategorin golvläggare tog Max Gustafsson hem förstaplatsen och nu finns chansen att ta en plats i Yrkeslandslaget.
-
Tryggt och lönsamt med Golv- & Våtrumskontroll
- Golv- & Våtrumskontroll hjälper oss att förebygga fel i produktionen och minimerar reklamationer. Förkontrollerna i appen kan också skapa intäkter, säger Martin Löfgren som är vd på Huskvarna Plattsättning. Genom att varsla om avvikelser direkt slipper vi stå där med ÄTA-jobb som vi inte kan ta betalt för.
-
Handlingsplan framtagen för att minska klimatutsläppen
Golvbranschen, GBR, vill minska klimatutsläppen och har anslutit sig till Fossilfritt Sveriges färdplan mot netto noll-utsläpp 2045. Nu finns även en konkret handlingsplan för att ta arbetet framåt.
-
Vårens fördjupningskurs i golvslipning och ytbehandling
Vårens slipkurs är tyvärr fulltecknad - men skicka gärna in en intresseanmälan så vi vet att du är intresserad: info@golvbranschen.se.
Ur kursinnehållet: arbetsmijö, träkunskap och slipning, ytbehandlingar, och underhåll.
Kursen är öppen för icke-anslutna företag, anslutna företag får rabatt. Läs mer här.
-
SBUF nominerar projektet RBK-metoden till Årets innovation
Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF) har nominerat projektet RBK-metod för RF-mätning i golvavjämning till Årets innovation. Fuktmätningen baseras på en branschstandard som Golvbranschen, GBR, tagit fram. Projekten som nomineras gör viktig skillnad för byggbranschens utveckling och i detta fall har man fastställt en harmoniserad metod för fuktmätning i golvavjämning för RBKs auktoriserade fuktkontrollanter. Vinnaren presenteras den 18 april. Läs mer här.
-
Nya riktlinjer för renovering av golv
Golvbranschen, GBR, har tagit fram nya riktlinjer för golvrenovering. Genom att renovera ett golv i stället för att riva ut det och lägga nytt sparas både material och miljön.
De nya riktlinjerna för renovering av halvhårda golv, vilket är plast, linoleum och gummi, är nu färdiga och kan användas som underlag vid upphandling och bedömning av renoveringsarbeten.
-
Noak svensk mästare i golvåtervinning
Med nära 23 ton insamlat plastspill blev Noak i Norrbotten och Västerbotten klar vinnare i förra årets återvinningsliga. Av den totala mängd spill som gått till GBR Golvåtervinning från landets golvföretag, 409 ton, står Noak därmed själva för hela 5 procent. Eftersom varje kilo återvunnet spill motsvarar en koldioxidbesparing på 2 kilo ger denna insats en vinst på 46 000 kilo i minskad klimatbelastning.
-
Golvtrender 2024
Klassiskt, hållbart, rustikt och en del färg. Så ser det ut på trendscenen 2024. Mörka, ombonade golv med patina, rustika kvisthål och ådring syns hos flera tillverkare, liksom klassisk läggning i parkett- och rutmönster. Som en tidlös kompis till årets färgstarka inredning kommer ljusa harmoniska plankgolv, som passar lika bra nu som om tio år. Stråk av modern retro och 30-talsfunkis bubblar i kulisserna. Textil- och linoleumgolv bjuder på färgglädje och hållbarhet vad gäller råvaror, produktion och livslängd.
-
Dags att uppvärdera praktisk utbildning!
Golvbranschens vd Johan Aspelin skriver tillsammans med Mur & Putsföretagen vd Johan Onno på SvD Debatt. Artikeln tar upp värdet av praktiska gymnasieutbildningar.
-
Begär delavsyning inför julledigheten
- En delavsyning är ett lätt och billigt sätt för golvföretaget att begränsa sitt ansvar för projekt som inte är färdigställda, säger Erik Branér, jurist på Golvbranschen GBR.
- Speciellt nu inför jul- och nyårshelgerna när man kanske tar ledigt och lämnar en byggplats där delar av projektet inte är färdigställt. Har man riktig otur kan obehöriga ta sig in och ställa till stor ekonomisk skada. -
Vad diskuterade TK?
Tekniska Kommittén, som har ett övergripande ansvar för golvtekniska frågor i Golvbranschen GBR, hade sammanträde nu i veckan. På dagordningen stod bland annat nya branschriktlinjer för renovering av linoleum- och plastgolv, nytt TK-råd kring plast i torra utrymmen samt vikten av rörelsefogar kring exempelvis elementrör vid flytande trägolv. -
Är du TRUE?
Ett nytt digitalt intyg som är omöjligt att förfalska lanseras nu för de av Golvbranschens entreprenörsföretag som tagit steget att bli Auktoriserat Golvföretag enligt Golvbranschen GBRs kvalitetskoncept.
True-intyget innebär att ingen kan åka snålskjuts på kvalitetsstämpeln Auktoriserat Golvföretag. Det är ett säkert och tryggt sätt att visa sin auktorisation eftersom intyget inte går att förfalska. Beställaren kan enkelt verifiera att intyget är äkta och giltigt. -
Enklare anmälan till onlinekurser!
Anmälan till GBRs två onlinekurser Golvteknik och Keramikteknik har förenklats. Nu kan exempelvis en administratör anmäla andra på företaget till onlinekurserna. Den som blir anmäld får ett mejl med länk till kursen och information om hur de loggar in.
-
Hjälp! Vi får inte betalt!
Kundförluster påverkar inte bara lönsamheten och den egna betalningsförmågan, utan kan också hota arbetstillfällen och företagets själva existens. Just nu är kundförluster en reell risk för många golvföretagare. Hur skyddar man sig?
Erik Branér, Golvbranschen GBRs jurist, ger tre nycklar som minskar risken att drabbas.
-
Snabb reklamationshantering i appen
- Eftersom det bara tar någon minut att reklamationshantera i appen Golv- & Våtrumskontroll så gör vi fler reklamationer idag, säger Jesper Janderå, arbetsledare på Ljungby Golv. På så sätt ökar vi både lönsamhet och effektivitet.
-
Golvbranschen tar nästa steg i klimatarbetet
Tidigare i år blev första delen av Golvbranschens klimatfärdplan - att beräkna utsläppen – klar. Nu är det dags att ta nästa steg i arbetet för att nå netto noll 2045.
Golvbranschen, GBRs hållbarhetsexpert Jenny Adnerfall berättar mer om läget just nu.
-
GAGG möter utmaningar
- Uppgiften i GAGG är framför allt att säkerställa att golvavjämningsmassa används på ett ansvarfullt och effektivt sätt. Många har en övertro på avjämningsmassan som en quick fix som kan rädda ett helt byggprojekt, säger Peter Liljedahl, nybliven ordförande i GAGG, Golvbranschens arbetsgrupp för golvavjämning.
-
Golvbranschen, GBR, kritisk till Svanens nya kriterier för golv
Golvbranschen, GBR, håller inte med om de nya föreslagna golvkriterierna för svanenmärkta golv. Den främsta invändningen rör beslutet att utesluta PVC som material i golvbeläggningar och golvunderlag. De skäl som anges bygger på bristfälligt underbyggda och inkonsekventa argument.
-
TKs riktlinjer sätter standarden i golvbranschen
- Tekniska Kommittén är unik genom att samla golvbranschens entreprenörer och leverantörer i en grupp som skapar gemensamma spelregler, säger Anders Anderberg. Man tar fram riktlinjer och branschstandarder som tydligt visar vad som är ett fackmannamässigt utförande av golvinstallationer.
Anders är nyvald ordförande i Golvbranschens Tekniska Kommitté, TK. -
Debattartikel - Vem lär nästa golvläggare att lägga golv?
Sveriges konkurrenskraft riskerar att försvagas både snabbt och mycket. Inflation och en svag krona är två viktiga förklaringar, en annan är att det råder obalans mellan utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden. Många branscher är i akut behov av yrkesutbildad arbetskraft och i framtidsprognoserna syns ingen ljusning. Trots att flera larmrapporter kommit de senaste åren satsar vi som land alldeles för lite på de utbildningsformer som skulle kunna bidra till ökad sysselsättning och bättre rekryteringsmöjligheter för svenska företag.
Läs hela artikeln av Marcus Strömberg, vd på Academedia, här på Altingets webbplats. -
Nytt och reviderat av GBRs Tekniska Kommitté
GBRs Tekniska Kommitté, TK, har haft möte och då bland annat tagit fram ett nytt TK-råd om omfördelningsberäkningar där TK förklarar begreppet. TK-råd 106 och 142 har reviderats och bedömningsgrunderna för undergolv av golvavjämning är nu uppdaterade.
-
Uzin Utz öppnar för branschsamarbete
- Vi är alldeles färska i Golvbranschen GBR, men har stora förhoppningar om att vi ska kunna bidra till branschutvecklingen på ett positivt sätt, säger Henrik Pettersson, försäljningschef för Uzin Utz i Sverige.
-
Nu försvinner springorna i trägolvet
Svenskarna gillar trägolv. Det visar statistiken från Golvbranschen, där trä för sjuttonde året i rad är det mest populära golvmaterialet. Det är inte så konstigt. Trä är ett hållbart val med många möjligheter vad gäller färg, träslag, ytbehandling och design. Men golvet ska skötas på rätt sätt och lever dessutom sitt alldeles egna liv beroende på årstidernas fukt- och temperatursvängningar. Nu kommer sommaren, den tid på året då trägolvet sväller och springorna försvinner.
-
Branschskolan – Eleverna lär sig snabbare och känner sig tryggare
Yrkesläraren Nicklas Nuland har de senaste åren varit ansvarig för branschskolan för golvläggare. Sista terminen på skolan är snart slut och vi bad honom sammanfatta sina intryck och erfarenheter.
-
Lars Melin omvald som ordförande i Golvbranschen, GBR
- Att nu även branschens leverantörer kan bli godkända enligt konceptet Auktoriserat Golvföretag är en av de viktigaste sakerna som hänt under mina åtta år som ordförande, säger Lars Melin. Han valdes till förtroendeposten som ordförande i GBRs överstyrelse samt dess verkställande utskott redan 2015, efter Olle Lind, och blev omvald vid årets stämma i maj.
-
Golvet i siffror 2022
De senaste årens vinnare, trägolven, minskade markant under förra året. Försäljningen gick ned med drygt 14 procent men trä är fortfarande det populäraste materialet när svensken väljer golv. Det visar Golvbranschen, GBRs statistik för helåret 2022. Som god tvåa kommer plastgolven men även denna materialgrupp har tappat i försäljning. På en krympande marknad är det enbart linoleumgolven som behåller en i stort sett oförändrad nivå.
-
Förkontrollen sparar pengar
- Etthundra procent av våra jobb är förkontrollerade och dokumenterade. Förkontrollen minimerar risken att göra fel och att förlora pengar. Marginalerna i vår bransch är vanligtvis så små att det inte finns ekonomiskt utrymme att göra onödiga misstag.
Läs vad Helene Eriksson, ekonomiansvarig och vice VD på ENE, säger om nyttan med appen Golv- & Våtrumskontroll.
-
Utsläppen i Golvbranschen beräknade - 220 miljoner kg koldioxid
Det första steget i Golvbranschens klimatfärdplan – att beräkna utsläppen – är nu klart. Totalt släpper branschen ut 220 miljoner kg CO2-ekvivalenter. Den största delen från material och tillverkning.
-
Varje spillbit räknas!
Återvinning av installationsspill från golv ger en mätbar besparing av koldioxidutsläpp, är kostnadsfri för beställaren och enkel att hantera för entreprenören. Golvbranschens Golvåtervinning är en viktig faktor för ökad hållbarhet i branschen. Och fler initiativ är på gång.
Förra året slog Golvbranschens Golvåtervinning rekord för åttonde året i rad. Branschen återvann 475 ton spill, en ökning med 39 ton från året innan. (Foto Tarkett)
-
Golvbranschens företag har beräknat sina klimatutsläpp
...och tar nu nästa steg mot nettonollutsläpp till 2045.
Byggbranschen står för cirka 20 procent av samhällets klimatpåverkan. Som en del i att minska klimatpåverkan har företag anslutna till Golvbranschen, GBR, beslutat att tillsammans sträva mot att nå nettonollutsläpp 2045. Arbetet tar utgångspunkt i ”Fossilfritt Sverige” och färdplanen för bygg- och anläggningssektorn.
-
GBRs ordinarie årsstämmor torsdag 4 maj - anmäl dig nu!
Välkommen till GBRs årsstämmor!
Stämmorna hålls i Stockholm 4 maj, liksom förra året på Scandic Anglais. Stämmomiddag blir det sedan på Bygget Fest & Konferens där Lennie Norman underhåller.
Kom och träffa kollegor från hela landet - se program och anmäl dig här på företagssidorna (inloggning krävs). Observera att sista dag för att boka hotellrum är 3 april! -
Auktorisation - från snack till verkstad!
- Auktoriserat Golvföretag är ett verktyg som hjälper ledningen att gå från snack till verkstad. De fina orden i företagets policy översätts till konkreta mål för att förbättra prestation och effektivitet i praktiken. Det säger Anders Karpesjö, extern revisor för Auktoriserat Golvföretag.
-
Så skyddar du företaget mot kundförluster
- Den där tisdagen i januari när jag fick veta att uppdragsgivaren gått i konkurs var jag inte så kaxig. Men jag har lärt mig en läxa, säger Theodor Landler, vd på Golvmaterial i Nyköping.
Att fakturera materialet direkt, att ta betalt efter varje moment och att ha en bra dialog med övriga yrkesgrupper på bygget är några av tipsen han vill förmedla. -
Anmäl dig nu: Fördjupningskurs i golvslipning och ytbehandling 28 mars
Anmäl dig nu till fördjupningskurs i golvslipning och ytbehandling! Kursen hålls i Stockholm tisdag 28 mars och är öppen både för medlemmar och icke-medlemmar. Anmäl dig så snart som möjligt för att vara säker på en plats!
-
Analys av omvärldens effekter på golvbranschen
I en rapport som Golvbranschen, GBR, beställt av Navet Analytics januari 2023 sammanfattas omvärldens effekter på golvbranschen. Huvuddragen i rapporten är att pandemin ersatts av krig, energikris, inflation och stigande räntor vilket gör att 2023 väntas bli ett år präglat av lågkonjunktur och negativ ekonomisk tillväxt. Läs hela rapporten här.
-
Populär kretsloppsmärkning
- Vi behöver marknadsföra detta enkla, smidiga system mycket bättre. Det ligger verkligen rätt i tiden att ha koll på vad som finns i en golvkonstruktion och hur materialen ska tas tillvara vid utrivning för att sedan kunna återvinnas eller återbrukas.
Det säger Roine Ekman, arbetsledare hos Jubels Golv i Lidköping, som mer eller mindre av en slump nu erbjuder sina kunder möjligheten att kretsloppsmärka golvkonstruktioner.
-
Ännu ett rekordår för GBR Golvåtervinning - 475 ton insamlat!
Golvbranschens initiativ för golvåtervinning har gett nytt rekordresultat. Hela 475 ton spill samlades in 2022, vilket är en ökning med 39 ton jämfört med föregående år. Återvinningen är ett hållbarhetsinitiativ för att återanvända redan tillverkat material och värna om miljön.
-
Golvtrender 2023
Golv i år handlar om färg, natur och hållbarhet.
När pandemin äntligen lättat sitt grepp vill vi leva mer och vara lite modigare. Färgade golv, skuggspel, mixade material och mönster dyker upp som ett svar på det.
Samtidigt välkomnar vi naturen i form av lugna, neutrala färger och naturliga material.
-
Okunnigt av skolministern om branschskolan
För snart fem år sedan startade Golvbranschen en branschskola för utbildning av golvläggare. Våren 2023 blir sista terminen i detta statligt finansierade projekt. Branschen vill se en fortsättning då skolan varit enormt uppskattad av både elever, lärare och alla företag som kunnat rekrytera yrkeseleverna. Skolminister Lotta Edholms negativa omdöme om branschskolorna framstår som okunnigt.
-
Trägolv på golvvärme
Kombinationen trägolv och golvvärme är något som många funderar på just nu, om man ska döma av alla frågor på nätet. Det är inte så konstigt. I mörka kalla vintern känns det extra lockande att kunna gå barfota på ett varmt och mjukt trägolv. Men innan man skrider till verket är det klokt att skaffa så mycket information som möjligt.
Därför har Golvbranschen, GBR, uppdaterat sin handbok Trägolv på golvvärme som kan laddas ned utan kostnad. Här finns branschens samlade kunskap på detta tema. -
Hjälmkrav skapar huvudbry
Frågan om obligatoriskt hjälmkrav för golvläggare på byggarbetsplatser är kontroversiell. I ena vågskålen ligger risken att skadas av fallande föremål. I den andra finns belastningsskador som kan leda till kroniska besvär i nacke och axlar.
- Här är det viktigt att arbetsmiljösamordnaren på bygget gör en relevant riskbedömning från fall till fall. Golvjobbet sker ju inomhus när husen i princip är färdigställda, säger Erik Branér, jurist på Golvbranschen, GBR. Då är risken för belastningsskador på grund av hjälmens tyngd väsentligt större än att få ett fallande föremål i huvudet.
-
Reviderade riktlinjer för golvslipning
GBRs riktlinjer för golvslipning har reviderats. GBRs anslutna och berörda leverantörer har tagit fram branschriktlinjerna som beskriver lämpliga tekniska förutsättningar och metoder för slipning av trägolv. Instruktionerna kan användas som riktmärke och underlag vid upphandling, tidsplanering och bedömning av slipningsarbeten på trägolv.
-
Auktorisation motverkar arbetslivskriminalitet
Osund konkurrens och brottslighet på byggmarknaden är ett stort problem som riskerar att smula sönder tilliten till samhället och slå ut företag som följer spelreglerna.
Läs mer om hur beställare och upphandlare i byggbranschen kan spela en avgörande roll i kampen mot den växande arbetslivskriminaliteten.
-
Golvbranschens höstmöten
Det finns fortfarande aktiviteter att delta i under november och december - om företaget är anslutet vill säga! Torsdag 10 november träffas entreprenörerna i GBR Öst för ett möte fyllt av bland annat juridik. Tisdag 15 november hålls ett föreningsmöte för GBRs anslutna leverantörer där Jens Linderoth från Navet Analytics berättar om hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut under 2023. Entreprenörerna i GBR Mitt avrundar sin höstträff i december med hockeymatch. Mer om mötena finns på företagssidorna!
-
Peter marknadsför Auktoriserat Golvföretag
Peter Lindström, golvkonsult, informerar beställare om det skräddarsydda paket som Auktoriserat Golvföretag utgör. Besöken gynnar både beställare och golvföretag menar han. - Nu ryktas det på flera håll att man överväger att lägga in krav på Auktoriserat Golvföretag i upphandlingsunderlagen för offentliga ramavtal. Ytterligare ett skäl att vara auktoriserad i tuffa tider! Läs intervjun på auktorisation.se.
-
Reviderade TK-råd om golvavjämning
Två TK-råd om golvavjämning har reviderats:
TK-råd 117 - Att åtgärda en golvavjämning med porös/svag yta och TK-råd 131 - Avlägsna lim innan golvavjämning. Samtliga TK-råd finns att ladda ned från företagssidorna i inloggat läge. -
Enklare reklamera med Golv- och Våtrumskontroll
I tjänsten Golv- och Våtrumskontroll finns sedan i våras en ny funktion som underlättar reklamation av golvmaterial mot leverantör.
- Nu är reklamationshanteringen riktigt smidigt, säger Christopher Tillerås, platschef Halland hos Golvet HFV (fd Golvet Varberg). Uppgifterna sparas på ett ställe och reklamationen är lätt att administrera. Tidigare blev det spridda skurar; en salig blandning av telefon, mejl och olika formulär som skulle fyllas i.
-
På kurs mot bättre lönsamhet
Tomas och Jesper Sadenfors, far och son, driver JTS Golv i Strömstad. De har båda gått ett par av Golvbranschen GBRs kurser för företagsledare och arbetsledare tidigare. Nu i slutet av oktober ska de gå ytterligare en kurs med inriktning på ekonomi, nämligen SLUS – Styra, leda, utveckla och sälja.
-
Välbesökt besiktningsmannaträff
GBRs godkända besiktningsmän för konsumentarbeten har hållit den första fysiska årliga träffen sedan 2019.Man diskuterade aktuella frågor som städrelaterade problem, knarr/knaster och vikten av att inte låsa golven samt tog del av branschnyheter och information kring besiktningsmannens uppdrag. Syftet med träffen är att uppdatera deltagarna för att besiktningarna ska hålla en fortsatt hög kvalitet. -
Juristen vill ha fler frågor
Den senaste tiden har frågor om avtalsvillkor för prishöjningar inte oväntat dominerat när anslutna GBR-företag sökt juridisk rådgivning hos branschorganisationen. Reklamationsärenden är också frekventa och då är knäckfrågan ofta vad som kan betraktas som ”skälig tid”. Tolkning och råd kring ingångna avtal är den allra vanligaste arbetsuppgiften för Erik Branér, Golvbranschens GBRs jurist.
-
Beredskapsplan för tuffare tider!
Vi går otvetydigt mot tuffare tider, hushållens köpkraft gröps i snabb takt ur, vilket innebär utmaningar för alla företag och alla företagare. Gunther Mårder, Företagarna, ger här tydliga råd för att klara ett bistert 2023.
I korthet handlar det om att:
- Se över kostnaderna
- Öka flexibiliteten
- Scenariostyrd budgetering
- Säkerställ finansiering
- Översyn av prissättningen -
Grattis Altro Nordic!
Vi hälsar Altro Nordic AB välkomna som Auktoriserat Golvföretag.
Ytterligare ett GBR-anslutet leverantörsföretag som godkänts vid externa revisioner.Läs mer här om de krav som ställs på de leverantörsföretag som är auktoriserade.
-
Är du limmad?
Och är du i så fall limmad med rätt produkt?
Branschrekommendationer för limning av golvmaterial på olika underlag sammanställs av Golvbranschen, GBR, i samråd med Sveriges Fog- och Limleverantörers Förening.
Branschrekommendationer för golvavjämning är sammanställda av Golvbranschen, GBR, och leverantörer av avjämningsmassa.
Rekommendationerna är uppdaterade och finns att ladda ned i pdf.
-
En internationell blick på golv
- Vare sig vi vill eller ej så påverkas vår bransch av vad som händer i Europa och övriga världen, säger Anders Kirkelund, global Technical and Certification Manager hos Kährs. Här hoppas jag, som nybliven ledamot i Golvbranschens Tekniska Kommitté, TK, kunna bidra med kunskap från de internationella kommittéer och standardiseringssammanhang jag deltar i och på så sätt vara med och utveckla branschen.
-
Välkommen till Bräckegymnasiets branschskola för golvläggare
Under läsåret 2021/2022 har vi tagit emot två grupper med elever från olika skolor i landet. Det har varit roligt att möta de unga lärlingarna och nu är det dags att planera för nästa läsår. Har ni golvläggarelever som genomför sin utbildning som gymnasiala lärlingar är branschskolan ett bra sätt att kvalitetssäkra utbildningen.
-
Golv till Tak mot strömmen
Medan läsningen av andra yrkes-, fack- och medlemstidningar minskat med 50 till 60 procent sedan 2006 går Golv till Tak åt rakt motsatt håll. Den senaste läsarundersökningen visar på ett fortsatt stabilt läsande och en mycket hög trovärdighet.
- Ja, vi har ett ovanligt bra resultat i förhållande till jämförbara tidningar, säger Elisabeth Sedig, redaktör för Golv till Tak. Men vi gör inte undersökningen för att visa hur bra vi är. Syftet är att se vad vi ska jobba med för att bli ännu bättre och se vilka ämnen som mest intresserar våra läsare. -
Auktoriserat Golvföretag - en positiv stämpel och ett kompetensbevis!
Hej Stefan, var det självklart att auktorisera även det nya företaget? -Vi insåg redan från början att kunskap är enda sättet att ta sig uppåt i hierarkin i byggbranschen och bli lyssnad på, säger Stefan Sandén, VD Sandéns Golv. Det gäller både golvbranschen som helhet och våra egna företag.
-
Egenkontroller ger beställaren överblick
Linda Olsson, KMA-ansvarig på Peab region Ö-vik, är imponerad av Härnösandsföretaget Widells digitala egenkontroller i tjänsten Golv- & Våtrumskontroll. - Det underlättade verkligen för oss!
Under renoveringen av det gamla fängelset i Härnösand, som togs i bruk första gången 1861, har Linda Olsson haft full överblick. Hon har kontinuerligt kunnat följa hur arbetet med golv och våtrum gått framåt genom golv- och plattsättningsföretaget Widells egenkontroller.
-
Allt du behöver veta om trägolv på golvvärme
Nu finns en uppdaterad version av Golvbranschen, GBRs efterfrågade handbok ”Trägolv på golvvärme” att ladda ned gratis. Trägolvsleverantörer, leverantörer av golvvärmesystem och Golvbranschen, GBR har samverkat för att se över och tydliggöra informationen och anpassa innehållet till aktuella riktlinjer.
-
Golvet i siffror 2021
Trä är fortfarande den absoluta favoriten när svensken väljer golvmaterial. Det visar Golvbranschens statistik för helåret 2021, där trägolven ökar till 37,5 procent av den totala golvmaterialmarknaden. Som god tvåa kommer plast med drygt 25 procent. Det är en oförändrad andel jämfört med året innan. Försäljningen av laminatgolv minskade medan segmentet textil ökade sin marknadsandel. Läs mer här.
-
Släpp statusjakten – akademiska studier är inte finare än yrkeskunskap
Idag skriver Golvbranschens vd Johan Aspelin på Göteborgsposten Debatt om det låga söktrycket till yrkesprogrammen: Många föräldrar ser en teoretisk utbildning som någonting bättre och tyvärr i många fall även ”finare” än yrkesutbildning. Men akademisering är inget självändamål och ett samhälle som bara består av professorer kommer snabbt att falla ihop. Läs hela debattartikeln här.
-
Online-kurser gör succé
Även om pandemin nu officiellt är över så väljer oväntat många att anmäla sig till de digitala kurserna i Golvbranschens utbud.
-Det passar oss alldeles utmärkt att göra branschutbildningar online, säger Olov Persson, VD på BL Interiör i Umeå. Vi har rekryterat många nya medarbetare och behöver därför fylla på med utbildning. Online-kurserna fungerar bra. De är enkla att använda och administrera.Företaget genomför just nu ett stort antal kurser i Golvteknik och Keramikteknik online.
-
Kunder kräver projektredovisad återvinning
Under förra året nådde Golvbranschens återvinning av golvspill rekordresultat. 436 ton spill samlades in. M2 Ytskikt i Uppsala är ett av företagen som bidragit till ökad hållbarhet i golvbranschen. De har dessutom tagit till sig möjligheten att ge det insamlade spillet projektspecifik märkning. På så sätt kan beställaren mäta exakt hur cirkulärt deras projekt varit.
-
Juridisk rådgivning för anslutna företag - ny jurist på Golvbranschen
GBRs jurist heter Erik Branér. Har du frågor kring juridiska ärenden eller frågor som rör din anslutning till GBR är du välkommen att kontakta Erik. (Observera att endast företag som är anslutna till GBR också har rätt till juridisk rådgivning i GVK-frågor. Här kan du ansöka om anslutning till GBR.)
-
Golv- och Våtrumskontroll med nya smarta funktioner
Golv- och Våtrumskontroll utvecklas ständigt för att förenkla och effektivisera jobbet för användarna ute på GBR- och GVK-företagen. I e-tjänsten finns nu en nyutvecklad funktion som underlättar reklamation av golvmaterial mot leverantör. Det kan gälla synliga fel på emballage, produkt eller annan typ av fel.
-
GBRs ordinarie årsstämmor torsdag 12 maj - anmäl dig nu!
Välkommen till GBRs årsstämmor – äntligen träffas vi!
Stämmorna hålls i Stockholm 12 maj på Scandic Anglais och kvällen tillbringar vi i Gustavianska våningen på Solliden.
Kom och träffa kollegor från hela landet - se program och anmäl dig här på företagssidorna (inloggning krävs). Observera att sista dag för att boka hotellrum är 12 april! -
BBM i Karlstad ser till arbetsmiljön vid produktval
Ett av landets största golv- och plattsättningsföretag är BBM i Karlstad. Vi fick ett samtal med Tomas Larsson som är vd. Han berättar om hur de jobbar med kvalitet och vikten av att säkerställa både ett hållbarhets- och arbetsmiljöperspektiv vid produktinköp.
-
Prisökningar till följd av kriget i Ukraina
Med anledning av kriget i Ukraina har Golvbranschen, GBR, fått frågor kring ökade priser på framför allt byggmaterial. Det finns tidigare framtagna dokument med information på företagssidorna. Dokumenten togs fram i samband med ökade materialpriser under 2021 orsakade av bland annat pandemin.
-
Handbok Byggkeramik uppdateras
Nu uppdateras flera av dokumenten i den smarta, digitala handboken för kakel- och klinkerjobb. Det innehåll som reviderats handlar om åtgärder och orsaker vid plattsläpp, krav på placering av fönster i våtrum samt generella regler för arbeten i våtrum där anvisningar eller föreskrifter saknas.
-
En ny konsumentköplag och andra konsumentskyddsregler
Regeringen har föreslagit en modernisering av konsumenträtten vid köp av varor och vid avtal om tillhandahållande av digitalt innehåll och digitala tjänster. Den nya lagen och andra lagändringar föreslås träda i kraft den 1 maj respektive 1 juli 2022. För företag som marknadsför och säljer varor kan det vara läge att se över sina försäljningsrutiner.
-
Konradssons Kakel vill ha hög kvalitet i alla led
En av landets största kakelleverantörer är Konradssons Kakel. Vi fick ett samtal med Niklas Estlander som är vd. Han berättar om hur de jobbar för att hålla hög kvalitet i sina produkter och att miljökrav kan förhindra oseriösa konkurrenter.
-
Ekenhuset vill satsa mer på återbruk
Ett av landets ledande golv- och plattläggningsföretag är Ekenhuset. Vi fick ett samtal med Thomas Håkanson som är vd. Han berättar om företagets fokus på att minska klimatpåverkan från sina fordon och målet att återbruka mer material.
-
Vad gör TK egentligen?
- Tekniska Kommittén är själva navet för tekniska frågor och teknisk problemlösning i Golvbranschen, GBR, säger Roger Hellstrand. Han är teknisk produktchef på SIKA Sverige och har varit ledamot i Tekniska Kommittén, TK, sedan 1997. Från 2011 är han även TKs ordförande.
Kommittén ger ut TK-råd och informationsblad i en mängd frågor som kan handla om allt från läggningsteknik och branschstandarder till praktiska skötselråd för golv.
-
Nytt faktablad om emissioner från golvbeläggningar på betong
Svenska Byggbranschens Utbildningsfond, SBUF; finansierar och sprider forskning och utveckling för byggsektorn. Projekten ska ha nytta för svenska byggentreprenörer, och branschen i sin helhet. Slutrapporten för SBUF-projekt 13560 – Framtida golvsystem med modern, tät betong – publicerades i början av december förra året. Projektet har studerat hur fukt och emissioner beter sig i golvsystem med dagens betong, avjämningsmassa, lim, och plastmatta.
-
Åtgärder mot arbetslivskriminaliteten i byggbranschen
Byggmarknadskommissionen har släppt sin slutrapport i vilken man föreslår en rad åtgärder för att komma till rätta med osund konkurrens och arbetslivskriminalitet i byggbranschen. Rapporten sätter ett tydligt fokus på hur viktigt det är att byggbranschens aktörer städar i sin egen bransch. Här kan Golvbranschen, GBRs anslutna företag med fördel skärpa användningen av avtalsmallar för anlitande av underentreprenörer. (Inloggning krävs.)
-
Grattis Konradssons Kakel!
Vi hälsar Konradssons Kakel AB välkomna som Auktoriserat Golvföretag.
Ytterligare ett GBR-anslutet leverantörsföretag som godkänts vid externa revisioner.Läs mer här om de krav som ställs på de leverantörsföretag som är auktoriserade.
-
Nytt rekord i GBR Golvåtervinning!
Golvbranschens initiativ för golvåtervinning har gett nytt rekordresultat. Hela 436 ton spill samlades in 2021. Återvinningen är ett hållbarhetsinitiativ för att återanvända redan tillverkat material och värna om miljön.
-
Affärsmodell gynnar kriminella upplägg
Golvbranschens vd Johan Aspelin skriver i en debattartikel på Svd.se om kriminalitet och oseriösa aktörer i byggbranschen. Om vad som händer när priset styr, och inte minst vad som händer med yrkeskunnandet när fuskande firmor ständigt landar jobben. - Ett sätt att göra verklig skillnad är att ställa krav på auktorisation för verksamma firmor i byggbranschen. Det gör att både större byggentreprenörer och konsumenter vet att dessa firmor är pålitliga. Auktorisationen innebär också att om fel uppstår så kan beställaren vända sig till den som utfärdat auktorisationen för att begära rättelse. Incitamentet att låta den med lägsta pris utföra jobbet minskar då drastiskt. Läs hela debattartikeln här (inloggning krävs).
-
Golvtrender 2022
Golv byter vi inte så ofta. Ändå är det kul att se vart trenderna blåser eftersom golvet sätter stilen och stämningen i ett rum utan att vi egentligen är medvetna om det. Här är några av tendenserna som sticker ut när vi spanar på golv, golvmaterial och färger 2022.
-
Revidering av det branschspecifika standardavtalet Golv 07 – nu Golv 21
GBR har under 2021 sett över det branschspecifika standardavtalet Golv 07 och efter ett styrelsebeslut under hösten har genomförda ändringar i avtalet godkänts och antagits. Avtalet heter härefter Golv 21 och finns tillgängligt på företagssidorna på golvbranschen.se.
-
Sveriges bästa unga golvläggare sökes!
Yrkes-SM kommer att arrangeras 10–12 maj 2022 i Växjö. Golvläggning planeras vara ett av alla de yrken som är representerade. Det är nu hög tid att anmäla intresse om du vill delta – anmäl dig senast i mitten av januari.
-
Indexreglering i samband med ökade materialpriser – vilket index ska användas?
Priser på byggmaterial har under det senaste året ökat markant. GBR har tidigare informerat om vad som gäller i de fall ett kontrakt är skrivet på fast pris utan indexreglering. För materialleverantörers del, under förutsättningar att ABM 07 gäller för köpeavtalet, finns i punkt 28 en möjlighet att indexreglera om det skett en onormal prisförändring för material som ingår i en vara, som varit oförutsedd och dessutom väsentligt påverkar hela kostnaden för varan. Information om vilket index som ska användas i dessa situationer samt tidigare utskickat material finns att tillgå på företagssidorna på golvbranschen.se under Juridik (inloggning krävs).
-
Allt du vill veta om trägolv
Funkar det med golvvärme under ett trägolv? Varför blir det springor mellan golvplankorna på vintern? Vilken är den bästa städmetoden för trägolv? Kan jag själv laga småskavanker i träet? Frågorna är många kring golv av trä – det i särklass mest populära golvmaterialet i svenska hem.
-
Vad gäller egentligen vid prisändringar på golvmaterial?
Johan Aspelin, vd på Golvbranschen, GBR, informerar om vilka rättigheter och skyldigheter du har som entreprenör när leverantörer ändrar sina priser.
-
Dokumenterad golvkonstruktion ger klimatvinster
- Varför vänta med klimatdeklarationer bara för att det inte är lagstadgat ännu? Vi har ju verktygen redan idag, säger Per Andersson på Ljungby Golv och syftar bland annat på den kretsloppsmärkning som finns i tjänsten Golv- och Våtrumskontroll.
- För att bli ett riktigt vasst redskap krävs dock att nödvändiga produktuppgifter läggs in kontinuerligt i systemet. -
Vad gör GAGG egentligen?
Vad gör GAGG egentligen?
Oscar Jäderlund på Combimix Sverige är ordförande i GAGG, ett forum inom GBR som behandlar tekniska frågor kring spackel- och avjämningsmassa.
- Mitt intryck är att branschen ser positivt på våra slutsatser, säger han. Vi har en god systematik och ger ut väl underbyggda rekommendationer och branschstandarder i golvavjämningsfrågor. -
Nyheter från Golvbranschen, GBR - november 2021
Johan Aspelin, vd på Golvbranschen, GBR, berättar om e-tjänsten Golv- & Våtrumskontroll. Nu finns för- och egenkontroll för golvslipning och ytbehandling. Han berättar också om hur du loggar in till tjänsten. För att använda tjänsten måste företaget vara anslutet till GBR och/eller GVK-auktoriserat.
-
Keramikteknik online
Nu finns kursen Keramikteknik också online som ett alternativ till den fysiska utbildningen.
En av dem som gått online-kursen är Niclas Nyström Adman, plattsättare hos Karlströms Golv i Visby med lång erfarenhet av yrket. Kursen vänder sig till erfarna montörer och arbetsledare på GBR-anslutna företag, men även leverantörer och GBR-godkända besiktningsmän är välkomna.
-
För- och egenkontroll för slipning och ytbehandling nu i Golv- & Våtrumskontroll
Nu kan du skapa för- och egenkontroller för slipning och ytbehandling i Golv- & Våtrumskontroll. Tidigare har det funnits möjlighet att skapa för- och egenkontroller för vanliga torra arbeten, men nu finns det alltså särskilt utformade mallar för slipning och ytbehandling.