Nyhetsarkiv

Här hittar du alla nyheter och pressmeddelanden som Golvbranschen, GBR publicerat.

 • GAGG möter utmaningar

  - Uppgiften i GAGG är framför allt att säkerställa att golvavjämningsmassa används på ett ansvarfullt och effektivt sätt. Många har en övertro på avjämningsmassan som en quick fix som kan rädda ett helt byggprojekt, säger Peter Liljedahl, nybliven ordförande i GAGG, Golvbranschens arbetsgrupp för golvavjämning.

 • Golvbranschen, GBR, kritisk till Svanens nya kriterier för golv

  Golvbranschen, GBR, håller inte med om de nya föreslagna golvkriterierna för svanenmärkta golv. Den främsta invändningen rör beslutet att utesluta PVC som material i golvbeläggningar och golvunderlag. De skäl som anges bygger på bristfälligt underbyggda och inkonsekventa argument. 

 • TKs riktlinjer sätter standarden i golvbranschen

  - Tekniska Kommittén är unik genom att samla golvbranschens entreprenörer och leverantörer i en grupp som skapar gemensamma spelregler, säger Anders Anderberg. Man tar fram riktlinjer och branschstandarder som tydligt visar vad som är ett fackmannamässigt utförande av golvinstallationer.

  Anders är nyvald ordförande i Golvbranschens Tekniska Kommitté, TK.

 • Debattartikel - Vem lär nästa golvläggare att lägga golv?

  Sveriges konkurrenskraft riskerar att försvagas både snabbt och mycket. Inflation och en svag krona är två viktiga förklaringar, en annan är att det råder obalans mellan utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden. Många branscher är i akut behov av yrkesutbildad arbetskraft och i framtidsprognoserna syns ingen ljusning. Trots att flera larmrapporter kommit de senaste åren satsar vi som land alldeles för lite på de utbildningsformer som skulle kunna bidra till ökad sysselsättning och bättre rekryteringsmöjligheter för svenska företag.  
  Läs hela artikeln av Marcus Strömberg, vd på Academedia, här på Altingets webbplats.

 • Nytt och reviderat av GBRs Tekniska Kommitté

  GBRs Tekniska Kommitté, TK, har haft möte och då bland annat tagit fram ett nytt TK-råd om omfördelningsberäkningar där TK förklarar begreppet. TK-råd 106 och 142 har reviderats och bedömningsgrunderna för undergolv av golvavjämning är nu uppdaterade.  

 • Uzin Utz öppnar för branschsamarbete

  - Vi är alldeles färska i Golvbranschen GBR, men har stora förhoppningar om att vi ska kunna bidra till branschutvecklingen på ett positivt sätt, säger Henrik Pettersson, försäljningschef för Uzin Utz i Sverige.

 • Pressmeddelande

  Nu försvinner springorna i trägolvet

  Svenskarna gillar trägolv. Det visar statistiken från Golvbranschen, där trä för sjuttonde året i rad är det mest populära golvmaterialet. Det är inte så konstigt. Trä är ett hållbart val med många möjligheter vad gäller färg, träslag, ytbehandling och design. Men golvet ska skötas på rätt sätt och lever dessutom sitt alldeles egna liv beroende på årstidernas fukt- och temperatursvängningar. Nu kommer sommaren, den tid på året då trägolvet sväller och springorna försvinner.

 • Branschskolan – Eleverna lär sig snabbare och känner sig tryggare

  Yrkesläraren Nicklas Nuland har de senaste åren varit ansvarig för branschskolan för golvläggare. Sista terminen på skolan är snart slut och vi bad honom sammanfatta sina intryck och erfarenheter.

 • Lars Melin omvald som ordförande i Golvbranschen, GBR

  - Att nu även branschens leverantörer kan bli godkända enligt konceptet Auktoriserat Golvföretag är en av de viktigaste sakerna som hänt under mina åtta år som ordförande, säger Lars Melin. Han valdes till förtroendeposten som ordförande i GBRs överstyrelse samt dess verkställande utskott redan 2015, efter Olle Lind, och blev omvald vid årets stämma i maj.

 • Golvet i siffror 2022

  De senaste årens vinnare, trägolven, minskade markant under förra året. Försäljningen gick ned med drygt 14 procent men trä är fortfarande det populäraste materialet när svensken väljer golv. Det visar Golvbranschen, GBRs statistik för helåret 2022. Som god tvåa kommer plastgolven men även denna materialgrupp har tappat i försäljning. På en krympande marknad är det enbart linoleumgolven som behåller en i stort sett oförändrad nivå.

 • Förkontrollen sparar pengar

  - Etthundra procent av våra jobb är förkontrollerade och dokumenterade. Förkontrollen minimerar risken att göra fel och att förlora pengar. Marginalerna i vår bransch är vanligtvis så små att det inte finns ekonomiskt utrymme att göra onödiga misstag.

  Läs vad Helene Eriksson, ekonomiansvarig och vice VD på ENE, säger om nyttan med appen Golv- & Våtrumskontroll.

 • Pressmeddelande

  Utsläppen i Golvbranschen beräknade - 220 miljoner kg koldioxid

  Det första steget i Golvbranschens klimatfärdplan – att beräkna utsläppen – är nu klart. Totalt släpper branschen ut 220 miljoner kg CO2-ekvivalenter. Den största delen från material och tillverkning.

 • Pressmeddelande

  Varje spillbit räknas!

  Återvinning av installationsspill från golv ger en mätbar besparing av koldioxidutsläpp, är kostnadsfri för beställaren och enkel att hantera för entreprenören. Golvbranschens Golvåtervinning är en viktig faktor för ökad hållbarhet i branschen. Och fler initiativ är på gång.

  Förra året slog Golvbranschens Golvåtervinning rekord för åttonde året i rad. Branschen återvann 475 ton spill, en ökning med 39 ton från året innan. (Foto Tarkett)

 • Golvbranschens företag har beräknat sina klimatutsläpp

  ...och tar nu nästa steg mot nettonollutsläpp till 2045.

  Byggbranschen står för cirka 20 procent av samhällets klimatpåverkan. Som en del i att minska klimatpåverkan har företag anslutna till Golvbranschen, GBR, beslutat att tillsammans sträva mot att nå nettonollutsläpp 2045. Arbetet tar utgångspunkt i ”Fossilfritt Sverige” och färdplanen för bygg- och anläggningssektorn.

 • För GBR-företag

  GBRs ordinarie årsstämmor torsdag 4 maj - anmäl dig nu!

  Välkommen till GBRs årsstämmor!
  Stämmorna hålls i Stockholm 4 maj, liksom förra året på Scandic Anglais. Stämmomiddag blir det sedan på Bygget Fest & Konferens där Lennie Norman underhåller.
  Kom och träffa kollegor från hela landet - se program och anmäl dig här på företagssidorna (inloggning krävs). Observera att sista dag för att boka hotellrum är 3 april!

 • Pressmeddelande

  Auktorisation - från snack till verkstad!

  - Auktoriserat Golvföretag är ett verktyg som hjälper ledningen att gå från snack till verkstad. De fina orden i företagets policy översätts till konkreta mål för att förbättra prestation och effektivitet i praktiken. Det säger Anders Karpesjö, extern revisor för Auktoriserat Golvföretag.

 • Så skyddar du företaget mot kundförluster

  - Den där tisdagen i januari när jag fick veta att uppdragsgivaren gått i konkurs var jag inte så kaxig. Men jag har lärt mig en läxa, säger Theodor Landler, vd på Golvmaterial i Nyköping.
  Att fakturera materialet direkt, att ta betalt efter varje moment och att ha en bra dialog med övriga yrkesgrupper på bygget är några av tipsen han vill förmedla.

 • Anmäl dig nu: Fördjupningskurs i golvslipning och ytbehandling 28 mars

  Anmäl dig nu till fördjupningskurs i golvslipning och ytbehandling! Kursen hålls i Stockholm tisdag 28 mars och är öppen både för medlemmar och icke-medlemmar. Anmäl dig så snart som möjligt för att vara säker på en plats!

 • För GBR-företag

  Analys av omvärldens effekter på golvbranschen

  I en rapport som Golvbranschen, GBR, beställt av Navet Analytics januari 2023 sammanfattas omvärldens effekter på golvbranschen. Huvuddragen i rapporten är att pandemin ersatts av krig, energikris, inflation och stigande räntor vilket gör att 2023 väntas bli ett år präglat av lågkonjunktur och negativ ekonomisk tillväxt. Läs hela rapporten här.

 • Pressmeddelande

  Populär kretsloppsmärkning

  - Vi behöver marknadsföra detta enkla, smidiga system mycket bättre. Det ligger verkligen rätt i tiden att ha koll på vad som finns i en golvkonstruktion och hur materialen ska tas tillvara vid utrivning för att sedan kunna återvinnas eller återbrukas.

  Det säger Roine Ekman, arbetsledare hos Jubels Golv i Lidköping, som mer eller mindre av en slump nu erbjuder sina kunder möjligheten att kretsloppsmärka golvkonstruktioner.

 • Pressmeddelande

  Ännu ett rekordår för GBR Golvåtervinning - 475 ton insamlat!

  Golvbranschens initiativ för golvåtervinning har gett nytt rekordresultat. Hela 475 ton spill samlades in 2022, vilket är en ökning med 39 ton jämfört med föregående år. Återvinningen är ett hållbarhetsinitiativ för att återanvända redan tillverkat material och värna om miljön.

 • Pressmeddelande

  Golvtrender 2023

  Golv i år handlar om färg, natur och hållbarhet.

  När pandemin äntligen lättat sitt grepp vill vi leva mer och vara lite modigare. Färgade golv, skuggspel, mixade material och mönster dyker upp som ett svar på det. 

  Samtidigt välkomnar vi naturen i form av lugna, neutrala färger och naturliga material.

 • Pressmeddelande

  Okunnigt av skolministern om branschskolan

  För snart fem år sedan startade Golvbranschen en branschskola för utbildning av golvläggare. Våren 2023 blir sista terminen i detta statligt finansierade projekt. Branschen vill se en fortsättning då skolan varit enormt uppskattad av både elever, lärare och alla företag som kunnat rekrytera yrkeseleverna. Skolminister Lotta Edholms negativa omdöme om branschskolorna framstår som okunnigt.

 • Pressmeddelande

  Så skyddar du golvet från slask och smuts

 • Trägolv på golvvärme

  Kombinationen trägolv och golvvärme är något som många funderar på just nu, om man ska döma av alla frågor på nätet. Det är inte så konstigt. I mörka kalla vintern känns det extra lockande att kunna gå barfota på ett varmt och mjukt trägolv. Men innan man skrider till verket är det klokt att skaffa så mycket information som möjligt.
  Därför har Golvbranschen, GBR, uppdaterat sin handbok Trägolv på golvvärme som kan laddas ned utan kostnad. Här finns branschens samlade kunskap på detta tema.

 • Hjälmkrav skapar huvudbry

  Frågan om obligatoriskt hjälmkrav för golvläggare på byggarbetsplatser är kontroversiell. I ena vågskålen ligger risken att skadas av fallande föremål. I den andra finns belastningsskador som kan leda till kroniska besvär i nacke och axlar.

  - Här är det viktigt att arbetsmiljösamordnaren på bygget gör en relevant riskbedömning från fall till fall. Golvjobbet sker ju inomhus när husen i princip är färdigställda, säger Erik Branér, jurist på Golvbranschen, GBR. Då är risken för belastningsskador på grund av hjälmens tyngd väsentligt större än att få ett fallande föremål i huvudet.

 • Reviderade riktlinjer för golvslipning

  GBRs riktlinjer för golvslipning har reviderats. GBRs anslutna och berörda leverantörer har tagit fram branschriktlinjerna som beskriver lämpliga tekniska förutsättningar och metoder för slipning av trägolv. Instruktionerna kan användas som riktmärke och underlag vid upphandling, tidsplanering och bedömning av slipningsarbeten på trägolv.

 • Pressmeddelande

  Auktorisation motverkar arbetslivskriminalitet

  Osund konkurrens och brottslighet på byggmarknaden är ett stort problem som riskerar att smula sönder tilliten till samhället och slå ut företag som följer spelreglerna.

  Läs mer om hur beställare och upphandlare i byggbranschen kan spela en avgörande roll i kampen mot den växande arbetslivskriminaliteten.

 • Golvbranschens höstmöten

  Det finns fortfarande aktiviteter att delta i under november och december - om företaget är anslutet vill säga! Torsdag 10 november träffas entreprenörerna i GBR Öst för ett möte fyllt av bland annat juridik. Tisdag 15 november hålls ett föreningsmöte för GBRs anslutna leverantörer där Jens Linderoth från Navet Analytics berättar om hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut under 2023. Entreprenörerna i GBR Mitt avrundar sin höstträff i december med hockeymatch. Mer om mötena finns på företagssidorna!

 • Peter marknadsför Auktoriserat Golvföretag

  Peter Lindström, golvkonsult, informerar beställare om det skräddarsydda paket som Auktoriserat Golvföretag utgör. Besöken gynnar både beställare och golvföretag menar han. - Nu ryktas det på flera håll att man överväger att lägga in krav på Auktoriserat Golvföretag i upphandlingsunderlagen för offentliga ramavtal. Ytterligare ett skäl att vara auktoriserad i tuffa tider! Läs intervjun på auktorisation.se.

 • För GBR-företag

  Reviderade TK-råd om golvavjämning

  Två TK-råd om golvavjämning har reviderats:
  TK-råd 117 - Att åtgärda en golvavjämning med porös/svag yta och TK-råd 131 - Avlägsna lim innan golvavjämning. Samtliga TK-råd finns att ladda ned från företagssidorna i inloggat läge.

 • Enklare reklamera med Golv- och Våtrumskontroll

  I tjänsten Golv- och Våtrumskontroll finns sedan i våras en ny funktion som underlättar reklamation av golvmaterial mot leverantör.

  - Nu är reklamationshanteringen riktigt smidigt, säger Christopher Tillerås, platschef Halland hos Golvet HFV (fd Golvet Varberg). Uppgifterna sparas på ett ställe och reklamationen är lätt att administrera. Tidigare blev det spridda skurar; en salig blandning av telefon, mejl och olika formulär som skulle fyllas i.

 • På kurs mot bättre lönsamhet

  Tomas och Jesper Sadenfors, far och son, driver JTS Golv i Strömstad. De har båda gått ett par av Golvbranschen GBRs kurser för företagsledare och arbetsledare tidigare. Nu i slutet av oktober ska de gå ytterligare en kurs med inriktning på ekonomi, nämligen SLUS – Styra, leda, utveckla och sälja.

 • Välbesökt besiktningsmannaträff

  GBRs godkända besiktningsmän för konsumentarbeten har hållit den första fysiska årliga träffen sedan 2019.
  Man diskuterade aktuella frågor som städrelaterade problem, knarr/knaster och vikten av att inte låsa golven samt tog del av branschnyheter och information kring besiktningsmannens uppdrag. Syftet med träffen är att uppdatera deltagarna för att besiktningarna ska hålla en fortsatt hög kvalitet.
 • Juristen vill ha fler frågor

  Den senaste tiden har frågor om avtalsvillkor för prishöjningar inte oväntat dominerat när anslutna GBR-företag sökt juridisk rådgivning hos branschorganisationen. Reklamationsärenden är också frekventa och då är knäckfrågan ofta vad som kan betraktas som ”skälig tid”. Tolkning och råd kring ingångna avtal är den allra vanligaste arbetsuppgiften för Erik Branér, Golvbranschens GBRs jurist.

 • Beredskapsplan för tuffare tider!

  Vi går otvetydigt mot tuffare tider, hushållens köpkraft gröps i snabb takt ur, vilket innebär utmaningar för alla företag och alla företagare. Gunther Mårder, Företagarna, ger här tydliga råd för att klara ett bistert 2023.

  I korthet handlar det om att:
  - Se över kostnaderna
  - Öka flexibiliteten
  - Scenariostyrd budgetering
  - Säkerställ finansiering
  - Översyn av prissättningen

 • Grattis Altro Nordic!

  Vi hälsar Altro Nordic AB välkomna som Auktoriserat Golvföretag.
  Ytterligare ett GBR-anslutet leverantörsföretag som godkänts vid externa revisioner.

  Läs mer här om de krav som ställs på de leverantörsföretag som är auktoriserade.

 • Är du limmad?

  Och är du i så fall limmad med rätt produkt?

  Branschrekommendationer för limning av golvmaterial på olika underlag sammanställs av Golvbranschen, GBR, i samråd med Sveriges Fog- och Limleverantörers Förening.

  Branschrekommendationer för golvavjämning är sammanställda av Golvbranschen, GBR, och leverantörer av avjämningsmassa.

  Rekommendationerna är uppdaterade och finns att ladda ned i pdf.

 • En internationell blick på golv

  - Vare sig vi vill eller ej så påverkas vår bransch av vad som händer i Europa och övriga världen, säger Anders Kirkelund, global Technical and Certification Manager hos Kährs. Här hoppas jag, som nybliven ledamot i Golvbranschens Tekniska Kommitté, TK, kunna bidra med kunskap från de internationella kommittéer och standardiseringssammanhang jag deltar i och på så sätt vara med och utveckla branschen.

 • Välkommen till Bräckegymnasiets branschskola för golvläggare

  Under läsåret 2021/2022 har vi tagit emot två grupper med elever från olika skolor i landet. Det har varit roligt att möta de unga lärlingarna och nu är det dags att planera för nästa läsår. Har ni golvläggarelever som genomför sin utbildning som gymnasiala lärlingar är branschskolan ett bra sätt att kvalitetssäkra utbildningen.

 • Golv till Tak mot strömmen

  Medan läsningen av andra yrkes-, fack- och medlemstidningar minskat med 50 till 60 procent sedan 2006 går Golv till Tak åt rakt motsatt håll. Den senaste läsarundersökningen visar på ett fortsatt stabilt läsande och en mycket hög trovärdighet.
  - Ja, vi har ett ovanligt bra resultat i förhållande till jämförbara tidningar, säger Elisabeth Sedig, redaktör för Golv till Tak. Men vi gör inte undersökningen för att visa hur bra vi är. Syftet är att se vad vi ska jobba med för att bli ännu bättre och se vilka ämnen som mest intresserar våra läsare.

 • Auktoriserat Golvföretag - en positiv stämpel och ett kompetensbevis!

  Hej Stefan, var det självklart att auktorisera även det nya företaget? -Vi insåg redan från början att kunskap är enda sättet att ta sig uppåt i hierarkin i byggbranschen och bli lyssnad på, säger Stefan Sandén, VD Sandéns Golv. Det gäller både golvbranschen som helhet och våra egna företag.

 • Pressmeddelande

  Egenkontroller ger beställaren överblick

  Linda Olsson, KMA-ansvarig på Peab region Ö-vik, är imponerad av Härnösandsföretaget Widells digitala egenkontroller i tjänsten Golv- & Våtrumskontroll. - Det underlättade verkligen för oss!

  Under renoveringen av det gamla fängelset i Härnösand, som togs i bruk första gången 1861, har Linda Olsson haft full överblick. Hon har kontinuerligt kunnat följa hur arbetet med golv och våtrum gått framåt genom golv- och plattsättningsföretaget Widells egenkontroller.

 • Pressmeddelande

  Allt du behöver veta om trägolv på golvvärme

  Nu finns en uppdaterad version av Golvbranschen, GBRs efterfrågade handbok ”Trägolv på golvvärme” att ladda ned gratis. Trägolvsleverantörer, leverantörer av golvvärmesystem och Golvbranschen, GBR har samverkat för att se över och tydliggöra informationen och anpassa innehållet till aktuella riktlinjer.

 • Pressmeddelande

  Golvet i siffror 2021

  Trä är fortfarande den absoluta favoriten när svensken väljer golvmaterial. Det visar Golvbranschens statistik för helåret 2021, där trägolven ökar till 37,5 procent av den totala golvmaterialmarknaden. Som god tvåa kommer plast med drygt 25 procent. Det är en oförändrad andel jämfört med året innan. Försäljningen av laminatgolv minskade medan segmentet textil ökade sin marknadsandel. Läs mer här.

 • Släpp statusjakten – akademiska studier är inte finare än yrkeskunskap

  Idag skriver Golvbranschens vd Johan Aspelin på Göteborgsposten Debatt om det låga söktrycket till yrkesprogrammen: Många föräldrar ser en teoretisk utbildning som någonting bättre och tyvärr i många fall även ”finare” än yrkesutbildning. Men akademisering är inget självändamål och ett samhälle som bara består av professorer kommer snabbt att falla ihop. Läs hela debattartikeln här.

 • Online-kurser gör succé

  Även om pandemin nu officiellt är över så väljer oväntat många att anmäla sig till de digitala kurserna i Golvbranschens utbud.
  -Det passar oss alldeles utmärkt att göra branschutbildningar online, säger Olov Persson, VD på BL Interiör i Umeå. Vi har rekryterat många nya medarbetare och behöver därför fylla på med utbildning. Online-kurserna fungerar bra. De är enkla att använda och administrera.

  Företaget genomför just nu ett stort antal kurser i Golvteknik och Keramikteknik online.

 • Pressmeddelande

  Kunder kräver projektredovisad återvinning

  Under förra året nådde Golvbranschens återvinning av golvspill rekordresultat. 436 ton spill samlades in. M2 Ytskikt i Uppsala är ett av företagen som bidragit till ökad hållbarhet i golvbranschen. De har dessutom tagit till sig möjligheten att ge det insamlade spillet projektspecifik märkning. På så sätt kan beställaren mäta exakt hur cirkulärt deras projekt varit.

 • För GBR-företag

  Juridisk rådgivning för anslutna företag - ny jurist på Golvbranschen

  GBRs jurist heter Erik Branér. Har du frågor kring juridiska ärenden eller frågor som rör din anslutning till GBR är du välkommen att kontakta Erik. (Observera att endast företag som är anslutna till GBR också har rätt till juridisk rådgivning i GVK-frågor. Här kan du ansöka om anslutning till GBR.)

 • Golv- och Våtrumskontroll med nya smarta funktioner

  Golv- och Våtrumskontroll utvecklas ständigt för att förenkla och effektivisera jobbet för användarna ute på GBR- och GVK-företagen. I e-tjänsten finns nu en nyutvecklad funktion som underlättar reklamation av golvmaterial mot leverantör. Det kan gälla synliga fel på emballage, produkt eller annan typ av fel.

 • För GBR-företag

  GBRs ordinarie årsstämmor torsdag 12 maj - anmäl dig nu!

  Välkommen till GBRs årsstämmor – äntligen träffas vi!
  Stämmorna hålls i Stockholm 12 maj på Scandic Anglais och kvällen tillbringar vi i Gustavianska våningen på Solliden.
  Kom och träffa kollegor från hela landet - se program och anmäl dig här på företagssidorna (inloggning krävs). Observera att sista dag för att boka hotellrum är 12 april!

 • BBM i Karlstad ser till arbetsmiljön vid produktval

  Ett av landets största golv- och plattsättningsföretag är BBM i Karlstad. Vi fick ett samtal med Tomas Larsson som är vd. Han berättar om hur de jobbar med kvalitet och vikten av att säkerställa både ett hållbarhets- och arbetsmiljöperspektiv vid produktinköp.

 • Prisökningar till följd av kriget i Ukraina

  Med anledning av kriget i Ukraina har Golvbranschen, GBR, fått frågor kring ökade priser på framför allt byggmaterial. Det finns tidigare framtagna dokument med information på företagssidorna. Dokumenten togs fram i samband med ökade materialpriser under 2021 orsakade av bland annat pandemin.

 • Pressmeddelande

  Handbok Byggkeramik uppdateras

  Nu uppdateras flera av dokumenten i den smarta, digitala handboken för kakel- och klinkerjobb. Det innehåll som reviderats handlar om åtgärder och orsaker vid plattsläpp, krav på placering av fönster i våtrum samt generella regler för arbeten i våtrum där anvisningar eller föreskrifter saknas.

 • För GBR-företag

  En ny konsumentköplag och andra konsumentskyddsregler

  Regeringen har föreslagit en modernisering av konsumenträtten vid köp av varor och vid avtal om tillhandahållande av digitalt innehåll och digitala tjänster. Den nya lagen och andra lagändringar föreslås träda i kraft den 1 maj respektive 1 juli 2022. För företag som marknadsför och säljer varor kan det vara läge att se över sina försäljningsrutiner.

 • Konradssons Kakel vill ha hög kvalitet i alla led

  En av landets största kakelleverantörer är Konradssons Kakel. Vi fick ett samtal med Niklas Estlander som är vd. Han berättar om hur de jobbar för att hålla hög kvalitet i sina produkter och att miljökrav kan förhindra oseriösa konkurrenter.

 • Ekenhuset vill satsa mer på återbruk

  Ett av landets ledande golv- och plattläggningsföretag är Ekenhuset. Vi fick ett samtal med Thomas Håkanson som är vd. Han berättar om företagets fokus på att minska klimatpåverkan från sina fordon och målet att återbruka mer material. 

 • Vad gör TK egentligen?

  - Tekniska Kommittén är själva navet för tekniska frågor och teknisk problemlösning i Golvbranschen, GBR, säger Roger Hellstrand. Han är teknisk produktchef på SIKA Sverige och har varit ledamot i Tekniska Kommittén, TK, sedan 1997. Från 2011 är han även TKs ordförande.

  Kommittén ger ut TK-råd och informationsblad i en mängd frågor som kan handla om allt från läggningsteknik och branschstandarder till praktiska skötselråd för golv.

 • Nytt faktablad om emissioner från golvbeläggningar på betong

  Svenska Byggbranschens Utbildningsfond, SBUF; finansierar och sprider forskning och utveckling för byggsektorn. Projekten ska ha nytta för svenska byggentreprenörer, och branschen i sin helhet. Slutrapporten för SBUF-projekt 13560 – Framtida golvsystem med modern, tät betong – publicerades i början av december förra året. Projektet har studerat hur fukt och emissioner beter sig i golvsystem med dagens betong, avjämningsmassa, lim, och plastmatta.

 • För GBR-företag

  Åtgärder mot arbetslivskriminaliteten i byggbranschen

  Byggmarknadskommissionen har släppt sin slutrapport i vilken man föreslår en rad åtgärder för att komma till rätta med osund konkurrens och arbetslivskriminalitet i byggbranschen. Rapporten sätter ett tydligt fokus på hur viktigt det är att byggbranschens aktörer städar i sin egen bransch. Här kan Golvbranschen, GBRs anslutna företag med fördel skärpa användningen av avtalsmallar för anlitande av underentreprenörer. (Inloggning krävs.)

 • Grattis Konradssons Kakel!

  Vi hälsar Konradssons Kakel AB välkomna som Auktoriserat Golvföretag.
  Ytterligare ett GBR-anslutet leverantörsföretag som godkänts vid externa revisioner.

  Läs mer här om de krav som ställs på de leverantörsföretag som är auktoriserade.

 • Pressmeddelande

  Nytt rekord i GBR Golvåtervinning!

  Golvbranschens initiativ för golvåtervinning har gett nytt rekordresultat. Hela 436 ton spill samlades in 2021. Återvinningen är ett hållbarhetsinitiativ för att återanvända redan tillverkat material och värna om miljön.

 • För GBR-företag

  Affärsmodell gynnar kriminella upplägg

  Golvbranschens vd Johan Aspelin skriver i en debattartikel på Svd.se om kriminalitet och oseriösa aktörer i byggbranschen. Om vad som händer när priset styr, och inte minst vad som händer med yrkeskunnandet när fuskande firmor ständigt landar jobben. - Ett sätt att göra verklig skillnad är att ställa krav på auktorisation för verksamma firmor i byggbranschen. Det gör att både större byggentreprenörer och konsumenter vet att dessa firmor är pålitliga. Auktorisationen innebär också att om fel uppstår så kan beställaren vända sig till den som utfärdat auktorisationen för att begära rättelse. Incitamentet att låta den med lägsta pris utföra jobbet minskar då drastiskt. Läs hela debattartikeln här (inloggning krävs).

   

   

 • Pressmeddelande

  Golvtrender 2022

  Golv byter vi inte så ofta. Ändå är det kul att se vart trenderna blåser eftersom golvet sätter stilen och stämningen i ett rum utan att vi egentligen är medvetna om det. Här är några av tendenserna som sticker ut när vi spanar på golv, golvmaterial och färger 2022.

 • För GBR-företag

  Revidering av det branschspecifika standardavtalet Golv 07 – nu Golv 21

  GBR har under 2021 sett över det branschspecifika standardavtalet Golv 07 och efter ett styrelsebeslut under hösten har genomförda ändringar i avtalet godkänts och antagits. Avtalet heter härefter Golv 21 och finns tillgängligt på företagssidorna på golvbranschen.se. 

 • Sveriges bästa unga golvläggare sökes!

  Yrkes-SM kommer att arrangeras 10–12 maj 2022 i Växjö. Golvläggning planeras vara ett av alla de yrken som är representerade. Det är nu hög tid att anmäla intresse om du vill delta – anmäl dig senast i mitten av januari. 

 • För GBR-företag

  Indexreglering i samband med ökade materialpriser – vilket index ska användas?

  Priser på byggmaterial har under det senaste året ökat markant. GBR har tidigare informerat om vad som gäller i de fall ett kontrakt är skrivet på fast pris utan indexreglering. För materialleverantörers del, under förutsättningar att ABM 07 gäller för köpeavtalet, finns i punkt 28 en möjlighet att indexreglera om det skett en onormal prisförändring för material som ingår i en vara, som varit oförutsedd och dessutom väsentligt påverkar hela kostnaden för varan. Information om vilket index som ska användas i dessa situationer samt tidigare utskickat material finns att tillgå på företagssidorna på golvbranschen.se under Juridik (inloggning krävs).

 • Pressmeddelande

  Allt du vill veta om trägolv

  Funkar det med golvvärme under ett trägolv? Varför blir det springor mellan golvplankorna på vintern? Vilken är den bästa städmetoden för trägolv? Kan jag själv laga småskavanker i träet? Frågorna är många kring golv av trä – det i särklass mest populära golvmaterialet i svenska hem.

 • För GBR-företag

  Vad gäller egentligen vid prisändringar på golvmaterial?

  Johan Aspelin, vd på Golvbranschen, GBR, informerar om vilka rättigheter och skyldigheter du har som entreprenör när leverantörer ändrar sina priser. 

 • Pressmeddelande

  Dokumenterad golvkonstruktion ger klimatvinster

  - Varför vänta med klimatdeklarationer bara för att det inte är lagstadgat ännu? Vi har ju verktygen redan idag, säger Per Andersson på Ljungby Golv och syftar bland annat på den kretsloppsmärkning som finns i tjänsten Golv- och Våtrumskontroll.
  - För att bli ett riktigt vasst redskap krävs dock att nödvändiga produktuppgifter läggs in kontinuerligt i systemet.

 • Vad gör GAGG egentligen?

  Vad gör GAGG egentligen?
  Oscar Jäderlund på Combimix Sverige är ordförande i GAGG, ett forum inom GBR som behandlar tekniska frågor kring spackel- och avjämningsmassa.
  - Mitt intryck är att branschen ser positivt på våra slutsatser, säger han. Vi har en god systematik och ger ut väl underbyggda rekommendationer och branschstandarder i golvavjämningsfrågor.

 • Nyheter från Golvbranschen, GBR - november 2021

  Johan Aspelin, vd på Golvbranschen, GBR, berättar om e-tjänsten Golv- & Våtrumskontroll. Nu finns för- och egenkontroll för golvslipning och ytbehandling. Han berättar också om hur du loggar in till tjänsten. För att använda tjänsten måste företaget vara anslutet till GBR och/eller GVK-auktoriserat.

  Se klippet här på Youtube.

 • Keramikteknik online

  Nu finns kursen Keramikteknik också online som ett alternativ till den fysiska utbildningen. 

  En av dem som gått online-kursen är Niclas Nyström Adman, plattsättare hos Karlströms Golv i Visby med lång erfarenhet av yrket. Kursen vänder sig till erfarna montörer och arbetsledare på GBR-anslutna företag, men även leverantörer och GBR-godkända besiktningsmän är välkomna.

 • För GBR-företag

  För- och egenkontroll för slipning och ytbehandling nu i Golv- & Våtrumskontroll

  Nu kan du skapa för- och egenkontroller för slipning och ytbehandling i Golv- & Våtrumskontroll. Tidigare har det funnits möjlighet att skapa för- och egenkontroller för vanliga torra arbeten, men nu finns det alltså särskilt utformade mallar för slipning och ytbehandling.

 • Dags att beställa GBRs Kalender & Faktabok för 2022!

  Anslutna företag kan nu beställa GBRs Kalender & Faktabok för 2022 i webbshopen. Kalendern innehåller bland annat uppdaterat kontaktregister, info om teknik, juridik och branschriktlinjer samt utdrag ur Handbok Byggkeramik och den senaste upplagan av Säkra Våtrum - GVKs branschregler för tätskikt i våtrum.

 • Edvard Lodin vikarierar för Jenny Adnerfall

  Edvard Lodin finns nu på Golvbranschens kansli som vikarie för Jenny Adnerfall under hennes föräldraledighet. Under något år framåt kommer alltså Edvard att arbeta med Golvbranschens teknik- och miljöfrågor. Edvard har nyligen avslutat sin utbildning till civilingenjör i arkitektur vid Luleå Tekniska Universitet.

 • Pressmeddelande

  Säkrare golvinstallationer med ny e-tjänst

  Nu kan golvföretag som är anslutna till både Golvbranschen, GBR, och GVK använda samma e-tjänst för arbeten i såväl torra som våta utrymmen.
  - Vi har letat runt för att hitta smarta, digitala sätt att göra egenkontroller. Nu har vi börjat använda nya Golv- och Våtrumskontrollen och den fungerar riktigt bra. Det räcker att lägga in uppgifter om varje projekt en gång. Sedan är det bara att köra - oavsett om det handlar om torra eller våta utrymmen, säger Richard Westholm, arbetschef på George Anderson Golv i Borås.

 • Pressmeddelande

  Nu ska allt golvmaterial bli klimatberäknat

  Golvbranschen, GBR, har nu dragit i gång sitt projekt för att beräkna utsläppen i branschen. Projektet är en del i att uppfylla den klimatvision som stämman beslutade om 2020. Läs intervjun med Jenny Adnerfall, projektansvarig på GBR.

 • Pressmeddelande

  Återvinning i praktiken - Peab visar på cirkulära flöden

  Byggföretaget Peab har liksom NCC infört krav på återvinning av golvspill i sina projekt. Ett exempel på hur detta fungerar i praktiken är en ombyggnad på Helsingborgs sjukhus. I slutet på förra året beslutade Peab, tillsammans med NCC, att alltid ställa krav på att Golvbranschen, GBRs återvinningssystem för golvspill ska användas av entreprenörerna. Återvinningssystemet ger Peab möjlighet att säkerställa ett cirkulärt flöde där spillet blir till nya golv. 

 • Pressmeddelande

  eBVD säkrar korrekta produktuppgifter i byggprocessens alla led

  Den digitala byggvarudeklarationen eBVD har utvecklats i samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet och byggmaterialbranschen. Syftet med eBVD är att vara hela byggbranschens standard för att redovisa produktdata och att det ska fungera som ett nav där informationen kan hämtas.

 • Det här kan vi hjälpa dig med!

  För dig som är konsument finns en mängd tekniska dokument och råd att läsa och ladda ned här på vår webbplats. De golvföretag som är anslutna till oss hittar du här.  Vill du anlita en av våra godkända besiktningsmän finns kontaktuppgifter här.

  På vår branschtidskrift Golv till Taks webbplats finns över tio års samlad golvkunskap. Här kan du också beställa en prenumeration på Golv till Tak!

 • Vad gör GABY egentligen?

  Fredrik Butler, platschef på Ekenhuset, sitter som ledamot i GABY som är Golvbranschens arbetsgrupp för byggkeramik.

  - GABY är ett forum där leverantörer och entreprenörer som jobbar med byggkeramik kan bolla olika frågor. Man kanske behöver hitta nya gemensamma lösningar eller utveckla och förtydliga befintliga regler. Arbetsgruppen utvecklar våtrumsarbeten med keramiska material och ger ut skötselråd och bedömningsgrunder.

 • Grattis Interface och Bona!

  Nu har ytterligare två leverantörer blivit Auktoriserat Golvföretag.

  Det är Interface och Bona som nyligen godkändes vid externa revisioner.

  Läs mer här om de krav som ställs på de leverantörsföretag som är auktoriserade. 

 • Dags att söka till branschskolan inom golvläggning!

  Under läsåret 2020/2021 togs de första eleverna emot på Bräckegymnasiet. Nu är planeringen igång för ett nytt läsår. För golvläggarelever som genomför sin utbildning som gymnasiala lärlingar är branschskolan ett bra sätt att kvalitetssäkra utbildningen. Det finns fortfarande några platser kvar.

 • För GBR-företag

  Nya och reviderade TK-råd och dokument

  Golvbranschens Tekniska Kommitté (TK) har godkänt ett flertal dokument för publicering. Samtliga TK-råd och dokument finns på företagssidorna. TK-råd 144 Skydda golvet mot smuts och slitage och TK-råd 145 Golvavjämning som ytmaterial finns dessutom att ladda ned för privatpersoner (under Råd & Riktlinjer).

 • För GBR-företag

  GBRs kurs i Keramikteknik - nu online!

  Nu kan du gå kursen i Keramikteknik online - ett alternativ till den fysiska varianten. Keramikteknikkursen riktar sig till erfarna golvläggare och arbetsledare anställda på GBR-anslutna företag. Kursen behandlar sättning och läggning av keramiska material i torra utrymmen och omfattar bland annat förutsättningar, materialkunskap, läggnings- och sättningstekniska tips, regler, toleranser och normer vid plattsättning. Kursen tar även upp enklare juridik och dokumentation av arbete.

 • Nu har vi kompletterat informationen om prisökningar på byggmaterial

  Priserna på byggmaterial har den senaste tiden ökat kraftigt. Golvbranschen, GBR, vill med anledning av detta uppmärksamma er på risken för ökade kostnader och upplysa om vad som gäller för redan pågående projekt och vad man bör tänka på när nu nya avtal om framtida uppdrag ingås. På Företagssidorna (inloggning krävs) finns en genomgång av under vilka förutsättningar en kostnadsökning kan påföras beställaren/köparen genom ändring av det avtalade priset för entreprenaden, information om orsakerna till prisökningarna samt en mall på underrättelse till beställaren.

 • För GBR-företag

  Mallar för hindersanmälan och brister i arbetsmiljön på byggarbetsplatsen

  Golvbranschen, GBR, har på sistone återigen fått frågor om hinder i pågående projekt på grund av covid-19. Likaså har frågor ställts kring arbetsmiljön på byggarbetsplatser och vilka skyldigheter man som arbetsgivare har för sina anställda med hänsyn till covid-19. GBRs jurist reder ut begreppen på Företagssidorna (inloggning krävs), här finns också mallar för hindersanmälan och brister i arbetsmiljön. 

 • Prisökningar på byggmaterial - vem står för ökade kostnader?

  Det har den senaste tiden aviserats om kraftiga prisökningar på byggmaterial. Golvbranschen, GBR, vill med anledning av detta uppmärksamma er på risken för ökade kostnader och upplysa om vad som gäller för redan pågående projekt och vad man bör tänka på när nu nya avtal om framtida uppdrag ingås. För frågor kring prisökningar och andra juridiska ärenden är anslutna företag alltid välkomna att kontakta GBRs jurist. Logga in och läs mer här.

 • Är du en projektledare med intresse för teknik och hållbarhet?

  Golvbranschen, GBR, söker dig som är civilingenjör och kan tänka dig hoppa in för vår kollega som kommer att vara föräldraledig. Jobbet innebär huvudansvar för olika projekt inom teknik- och hållbarhetsfrågor. Vi behöver dig från augusti 2021 och ett år framåt. Läs mer här och skicka in din ansökan redan idag!

 • För GBR-företag

  Golv- & Våtrumskontroll – nytt utseende

  Ett nytt utseende, med enklare struktur och nya funktioner gör nu appen Golv- & Våtrumskontroll ännu mer användarvänlig. Sammanslagningen av de två apparna GBRs Golvkontroll och GVKs Kvalitetsapp underlättar för de företag som både är anslutna till GBR och är GVK-auktoriserade. Här finns en guide till hur du hittar dina inloggningsuppgifter, hur du loggar in i appen och var du kan läsa mer.

 • Hur stärker Sika värdekedjan?

  - Genom att alltid leta nya innovativa lösningar som är bra både ur kund- och hållbarhetsperspektiv. Vårt dilemma är att vi säljer osynliga produkter! Kanske att man ser en kakelfog ibland… Men ändå är produkterna så viktiga. Dåligt underarbete syns, säger Lars Holm, Sika Sverige som just blivit godkänt som Auktoriserat Golvföretag. Nu stärks värdekedjan leverantör – entreprenör. Läs hela intervjun på auktorisation.se.

 • Riktlinjer för keramik

  Golvbranschen, GBR, och Byggkeramikrådet, BKR, har tagit fram gemensamma riktlinjer för färdigt utförande av keramik. Utgångspunkter har främst varit GBRs Bedömningsgrunder för skönhetsfel och BKRs skrift Riktlinjer för färdigt arbete.

 • För GBR-företag

  Uppdaterade mallar för monteringsanvisning för VT-godkända produkter

  Golv och väggar av plast som ska användas i våtrum godkänns av Golvbranschen, GBR, utifrån en särskild branschstandard som Golvbranschens Tekniska kommitté ansvarar för. Produkterna godkänns både som vattentäta ytskikt och som tätskikt under keramik.

 • För GBR-företag

  Juridisk rådgivning för anslutna företag

  GBRs jurist, Joanna Nordström, har gått på föräldraledighet. Maximiliane Keller, Maxi, vikarierar för henne under tiden. Har du frågor kring juridiska ärenden eller frågor som rör din anslutning till GBR är du välkommen att kontakta Maxi. (Observera att endast företag som är anslutna till GBR också har rätt till juridisk rådgivning i GVK-frågor. Här kan du ansöka om anslutning till GBR.)

 • Svårt att limma golv direkt på tät betong

  Den förändrade kvaliteten på dagens betong fortsätter att skapa huvudbry. Fukt och alkali gör det besvärligt att limma golvbeläggning på den täta betongen. I flera projekt undersöker man nu om golvavjämning är en möjlig lösning på problemet. Branschtidningen Golv till Tak har i årets första nummer en solid genomgång av dagsläget och hur förutsättningarna för limning på betong har förändrats de senaste åren.

 • Pressmeddelande

  Golvtrender 2021

  Trägolv, där furu kanske är hetast, och 70-talets linoleum, textil och kork! Några exempel på vad som gäller under 2021. Här visar golvleverantörerna vad som är nytt och intressant just nu på golvmarknaden och bjuder på en mängd inspirerande bilder för dig som är nyfiken på årets trender!

 • Rätt lim för rätt situation - GBRs uppdaterade limrekommendationer

  Det är viktigt att välja rätt lim och i övrigt följa limanvisningar för att säkerställa låga emissioner från golvkonstruktionen och en god vidhäftning. Nu är GBRs limrekommendationer uppdaterade.

 • Upphandlingskörkort behövs i byggsektorn

  Idag skriver Golvbranschens vd Johan Aspelin på Svenska Dagbladet Debatt om hur byggbranschen kan få bort oseriösa aktörer. Han föreslår ett upphandlingskörkort, vilket alltså betyder ett krav på godkännande i förväg för de företag som vill delta i en offentlig upphandling.
  - Våra medlemmar drabbas dubbelt när oseriösa företag tillåts få uppdrag. Först konkurreras de ut på pris och sedan kommer det ytterligare regler och krav från myndigheterna, vilket kostar pengar. Läs hela debattartikeln här.

 • Ord skapar klimatglädje

  Hej Amanda, varför är ord viktiga när vi pratar hållbarhet? -Vilka ord man använder har jättestor betydelse för engagemanget! Orden i sig kan faktiskt skapa klimatglädje. Min bransch, alltså rivningsbranschen, kallas end-of-life, dödsprocessen. Jag byter gärna ut det till beginning-of-life istället.

  Läs hela intervjun med Amanda Borneke på auktorisation.se. Foto; Bognandi Photography