Bli golvläggare

Är du intresserad av ett praktiskt arbete? Bli golvläggare! Du som går i nionde klass har förmodligen redan börjat tänka på ditt kommande gymnasieval. Här kan du läsa mer om utbildningen och hur du ska göra när du väljer att utbilda dig till golvläggare - ett yrke där du lätt får jobb och en bra lön!

Golvläggare är ett fritt yrke där du har möjlighet att arbeta med många typer av material. Du kan jobba med plastgolv, trägolv, textilgolv, linoleum, gummi, golvavjämning, golvslipning och med plattsättning. En fördel med golvläggaryrket är att du jobbar inomhus!

 

Så här gör du

Val av inriktning
För att utbilda dig till golvläggare under gymnasiet ska du välja Bygg- och anläggningsprogrammetOBS! Kolla i god tid med din valda skola när du måste lämna in din ansökan.

När du väl har kommit in på programmet väljer du inriktningen Husbyggnad. Många gymnasieskolor erbjuder även specialiserade kurser inom golvläggning.

Längre fram i utbildningen får du chansen att vara ute på en arbetsplats, så kallat arbetsplatsförlagt lärande. 

Färdigutbildning på golvföretag
Efter din gymnasieutbildning följer utbildning som lärling på en arbetsplats under c:a 2 1/2 år. Under denna tid får du reglerad lärlingslön.

Fler vägar till golvläggaryrket!

Vill du byta karriär och bli golvläggare eller plattsättare utan att ha gått Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Husbyggnad på gymnasiet? Möjligheten finns!

Du går då dels en grundutbildning och dels en färdigutbildning. Grundutbildningen består av antingen BYNs fackteoretiska utbildning, där teorin läses på distans, eller av en grundutbildning hos en av BYN godkänd utbildningsgivare (exempelvis vuxenutbildning eller arbetsmarknadsutbildning). Färdigutbildningen innebär att du arbetar som lärling under en lärlingsanställning och förutsätter att du har en utbildningsbok utfärdad av BYN.

Vill du veta mer?