Vad är ett bra trägolv?

Faktorer som samverkar för att ge ett bra trägolv är bland annat:

  • Trägolvets uppbyggnad
  • Ytbehandling
  • Fackmässig installation
  • Rätt underhåll och skötsel

Läs mer under respektive rubrik nedan.

Trägolvets uppbyggnad

Ett trägolvs uppbyggnad är olika för en lamellkonstruktion och massiva trägolv. När det gäller lamellparkett utgörs den av flera skikt med syfte att reducera golvets fuktrörelser. Detta uppnås genom att vända fiberriktningen i de olika skikten 90 grader i förhållande till varandra. Härigenom utnyttjas en av träets naturliga egenskaper nämligen den stora skillnaden i rörelse tvärs respektive längs fibrerna. Toppskiktet på lamellparkett består av massivt trä med en tjocklek på minst 2,5 mm. På fanérgolv är toppskiktet mycket tunnare, vanligtvis ca 1 mm och går därför inte att slipa.

Gemensamt för alla trägolv när det gäller att uppnå en god kvalitet är att det ställs höga krav på tillverkningsprocessen. Tillverkningstoleranser (att brädorna har rätt mått) är viktiga för att golvet ska kunna installeras på ett bra sätt. Annars kan det bli stora springor, höjdskillnader mellan brädorna eller missljud och knarr. Det är också viktigt att uttorkningsprocessen vid tillverkning sker på rätt sätt för att undvika sprickbildning och för att trägolvet ska ha rätt fuktkvot vid installation, anpassat till vårt nordiska klimat.  I annat fall kan brädorna efter installation börja spricka, skåla sig eller kupa sig. På lamellgolv kan också toppskicket släppa. Se till att köpa golv av en seriös tillverkare.

Här kan du hitta Sveriges ledande trägolvsleverantörer.

Ytbehandling

Förbehandlade trägolv är oftast ytbehandlade med lack. Lack finns i en mängd varianter med olika egenskaper. Förutom utseendemässiga skillnader, som exempelvis glans, finns funktionsmässiga skillnader som exempelvis elasticitet, reptålighet, nötningsbeständighet, vidhäftning, kemikaliebeständighet, överlackerbarhet m.m. Vissa egenskaper förhåller sig motstridiga till varandra och man får göra en avvägning med hänsyn till användningsområde.

Gör man en behandling på plats är det förutom lack också vanligt med olja och hårdvaxolja, som också finns i ett stort antal varianter.

Det viktigaste att tänka på vid val av ytbehandling är egentligen vad man tycker är snyggt. Sedan finns en rad olika ytbehandlingar inom varje kategori som passar till olika utrymmen. Tänk också på att alla golv behöver underhållas för att behålla utseende och funktion.

För slipning och ytbehandling på plats: Här kan du hitta Sveriges ledande ytbehandlingsleverantörer.

Fackmässig installation

För ett snyggt slutresultat som håller i längden finns en rad saker att tänka på. Till exempel ska materialet acklimatiseras på rätt sätt innan det läggs, undergolvet ska vara tillräckligt jämnt och om man lägger golvet flytande, d.v.s. "löst" utan att förankra det i undergolvet, krävs tillräcklig rörelsefog för att golvet fritt ska kunna röra sig med årstidsväxlingar. Annars finns risk att golvet buktar sig eller spricker.

Här kan du hitta ett golvföretag/entreprenör nära dig som utför parkettläggning.

Rätt underhåll och skötsel

Alla golv behöver underhållas för att behålla utseende och funktion. Med rätt daglig skötsel och periodiskt underhåll kan golvet hålla sig fint i närmare 30 år. Lamellparkettgolv och massiva golv kan också slipas flera gånger för att få tillbaka sitt "nya" utseende.

Här kan du läsa mer om hur du sköter dina golv.

Här kan du läsa mer om slipning av trägolv.

Läs gärna mer om trägolv och andra typer av golvmaterial i Golvbranschens Golvguide.