Olle Lind har gått bort

Olle Lind, Golvbranschens förre ordförande, har avlidit vid en ålder av 70 år efter en längre tids sjukdom. Närmast anhöriga är hustrun Ingalis,”Lill”, och deras barn Marie och Åke med familjer.

Olle Lind var en söderkis som redan under sin livstid blev en legend i golv- och byggbranschen. Hans vagga stod vid Bastugatan på Södermalm, mitt ibland enkla människor, konstnärer och författare, som till exempel Ivar-Lo Johansson. Den färgstarka uppväxten kom att starkt prägla honom resten av hans liv. Olle var en enastående berättare av såväl stora som små händelser livet igenom, alltid med en klurighet och glimten i ögat. Han älskade Evert Taubes ballader och kanske särskilt visan ”Bröder än en gång däran..”.

I större och glada sammanhang blev han snabbt medelpunkten. Sagan om Rödluvan och vargen kunde han berätta på söderslang. Som ung var han en god schackspelare, vann tävlingar och spelade vid ett tillfälle remi mot schackoraklet Gideon Ståhlberg.

Olles slumpartade yrkeskarriär började redan då han som 15-åring sopade bjälklagen på byggena rena för mattläggning. Arbetet gav den unge Olle en stadig inkomst och golvläggarna på byggena lockade honom att bli en av dem. Olle jobbade som golvläggare i många år, blev egen företagare och till slut en av Sveriges största golventreprenörer. Han blev sedermera ordförande för Golvbranschens riksorganisation under 10 år.

Olles gärning i och för golvbranschen blev betydande. Hans mångåriga stödjande insatser för Vallentuna fotboll och ishockey har haft stor betydelse för ungdomsverksamheten. Själv var han AIK:are. Olles omsorg om att alla, i såväl egna som andras verksamheter, skulle ges goda förutsättningar att verka och utvecklas var stor. Olle var rak, omtänksam och generös mot alla. Han behandlade alla lika, hög som låg. Olle Lind blev helt enkelt Olle med hela branschen - ett kärleksbetyg av rang. Olle Lind kommer att finnas kvar i många år framöver, det är bara hans stora och varma hjärta som slutat slå.

Jan-Eric Allberg, f.d. vd Golvbranschen